Това съобщават  от Националната агенция по приходите.При подаването на осигурителни декларации,

...
Това съобщават  от Националната агенция по приходите.При подаването на осигурителни декларации,
Коментари Харесай

Самоосигуряващи се лица масово подават декларации без да използват новия 9-значен единен идентификационен код

Това съобщават  от Националната организация по приходите.

При подаването на осигурителни заявления, самоосигуряващи се лица и аграрни стопани всеобщо показват своето ЕГН като идентификатор, показват от ведомството. От там припомнят, че ЕГН към този момент е недействителен за тази цел, и че към този момент се употребява новия 9-значен обединен идентификационен код (ЕИК), публикуван им от Агенция по вписванията. Най-често тези групи данъкоплатци подават формулярите си по пощата или на гишетата в салоните за обслужване, където грешката е видяна от чиновник на приходната организация и поправена.

От 4 януари 2022 година ЕГН и респективно Личния Номер на Чужденец в указател БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифрен код в осъществяване на Закона за изменение и допълнение към Закона за указател БУЛСТАТ. Тази смяна не изисква от потребителите да подават документи или заявки, тъй като Агенцията по вписванията служебно преобразува кода от 10-цифрения ЕГН в подобен от 9 знака /ЕИК/ на физическите лица. Новите 9-значни кодове обезпечават отбрана на персоналните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в указател БУЛСТАТ, чийто код бе 10-цифрен и съвпадаше с тяхното ЕГН. Промяната е в сходство с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни (GDPR).

Информация за новия си 9-значен код, потребителите могат да получат на формалната страница на указател БУЛСТАТ – www.bulstat.bg , в раздел „ Справки “- Справка стар-нов код. В поле „ Код по БУЛСТАТ “ се вкарва 10-значния код по БУЛСТАТ, съвпадащ с ЕГН/ЛНЧ, след което се натиска бутон „ Търси “. Като резултат ще се изведе информация за остарелия код по БУЛСТАТ, настоящия код по БУЛСТАТ и наименованието на субекта.

През декември 2021 година Национална агенция за приходите осведоми лицата, за които се отнася смяната, като им изпрати електронни писма с уточнения по тематиката. Те донесоха изгода на тези клиенти, които са дали на приходната администрация собствен настоящ и работен електронен адрес. Често задължените лица не показват и правилен телефонен номер за контакт с тях, което затруднява старанията на приходните чиновници да ги осведомят за позволените неточности. В практиката на офиса на Национална агенция за приходите в Русе това са главните аргументи множеството от подаваните до момента документи, изискващи новия 9-цифров ЕИК, да са неточни. Това са най-много отнасящите се за доклад на интервали след 01. 01. 2022 година като осигурителната  Декларация пример № 1 от  Наредба № Н-13/2019 г.  за месец януари 2022 година и идващите месеци;  Декларация пример № 5 от  Наредба № Н-13/2019 г.; декларациите по член 55 алинея 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ за тримесечията от 2022 г.; СД по ЗДДС и др.  Всички, които не отстранят навреме позволените неточности, рискуват да бъдат глобени за пропуснати значими периоди – например за подаване на  справките-декларации по ЗДДС до 14 февруари или за осигурителните заявления до 25 февруари…и други

Изключение от това условие е подаването на данъчни и осигурителни заявления, отнасящи се за интервали преди 01.01.2022 година като да вземем за пример: Справката по член 73 алинея 1 и Справката по член 73 алинея 6 от ЗДДФЛ за изплатените приходи през 2021 г.; справки-декларации по ЗДДС за данъчни интервали преди 2022 г.; заявления обр. 1 и обр. 5 за интервали преди 2022 година – те следва да се подават по остарелия 10-значен ЕИК по Булстат/ЕГН.

Телефонна консултация по тези въпроси може да се направи и в Информационния център на Национална агенция за приходите на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно цената на съответния оператор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР